Δε θα σας κρύψω την αλήθεια. Αν και 5 χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος της Βουλγαρίας, βλέποντας τη παγκόσμια κατάσταση, ανησυχούσα. Μέχρι σήμερα! Θα δούμε παρακάτω γιατί ενώ άλλοι παίρνουν μέτρα, η Ελλάδα έχασε το μέτρο!

Μέτρα που πήρε η Βουλγαρία τις πρώτες 2 εβδομάδες:

1. Γενικό lockdown όλων των καταστημάτων λιανικής, από μαγαζιά με ρούχα, καλλυντικά, εμπορικά κέντρα, κτλ.

2. Κλείσιμο χωρών μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, παιδότοποι.

3. Κλείσιμο σχολείων – Πανεπιστημίων.

4. Απαγόρευση κυκλοφορίας ηλικιωμένων άνω των 60 ετών με μοναδική εξαίρεση καθημερινά 8-10 π.μ. ώστε να καλύψουν καθημερινές ανάγκες όπως φαρμακείο, σούπερ μάρκετ κτλ.

5. Απαγόρευση εισόδου σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ στους κάτω των 60 ετών κατά τις ώρες 8-10 π.μ.

6. Υποχρεωτικά μάσκες στο προσωπικό εργοστασίων, βιοτεχνιών, (παραγωγη-μεταποιηση συναρμολόγηση ) κατά την ώρα της εργασίας τους καθώς και μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, στους υπαλλήλους των καταστημάτων που παρέμεναν ανοιχτά (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φαρμακεία, μανάβικα).

7. Αναστολή όλων των λογιστικών υποχρεώσεων πολιτών, επαγγελματιων και επιχειρησεων για 3 μήνες.

8. Απαγόρευση εξόδου από τις πόλεις διαμονής (όχι δήμους) εκτός αν γίνεται για επαγγελματικούς λόγους.

9. Υποχρεωτική κατ’οικον καραντίνα 14 ημερων σε όσους εισέρχονται ή επιστρέφουν στη χώρα.

10. Ο Πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ, ήταν σχεδόν κάθε μέρα ζωντανά στη τηλεόραση από το προεδρικό μέγαρο, να ενημερώνει τον κόσμο για τις εξελίξεις, πλαισιωμένος από το επιτελείο του (θα επανέλθω παρακάτω σε αυτό) παίρνοντας επάνω του την ευθύνη για τις αποφάσεις του.

Μέχρι εδώ, έβλεπα πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα και ανησυχούσα όσο για το μέλλον της χώρας που ζω (Βουλγαρία) και περισσότερο για την χώρα που γεννήθηκα. Όπως φαινεται όμως, διαψεύστηκαν οι φόβοι μου για τη Βουλγαρία.

Ας δούμε τι αναστολή μέτρων αποφάσισε τέλος της προηγούμενης εβδομάδας:

Βουλγαρία – Επιστροφή στη κανονικότητα!

1. Όλα τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν, με τον όρο το προσωπικο να φορά μάσκες και να εισέρχονται μέσα, ένας πελάτης τη φορά.

2. Εστιατόρια – καφετέριες επίσης ανοιχτές αλλά μόνο για διανομη κατ’ οίκον ή “πακέτο” για το σπίτι.

3. Η μεγαλη και ευχάριστη έκπληξη ήταν η μείωση τιμής των καυσίμων στα επίπεδα προ 5 ετών!

4. Η Βουλγαρία είναι ίσως η μοναδική χώρα που αρνήθηκε 5 δις ευρωπαϊκή βοήθεια. Εκτίμησα όσο τίποτα άλλο τη δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε σχετικά:

-Μπορω να πάρω 5 δισεκατομμύρια σαν χώρα και να σας τα μοιράσω! Αύριο όμως εσείς θα τα πληρώσετε με επιπλεον φόρους!

Την ίδια ώρα οι οπαδοί της υποτιθέμενης “δεξιάς” στην Ελλάδα, χειροκροτούσαν για τα 20 δις που πήρε η Ελλάδα που θα πρέπει να αποπληρωθούν με τόκους και που φυσικά πήγαν για να πληρωθούν πάγιες υποχρεώσεις του κράτους μιας και τα βοηθήματα που δόθηκαν, ήταν αστεία…

Δε χρειάζεται να πάμε “μακρυά” σύντροφοι της σοσιαλιστικής Ελλάδας… οι άνθρωποι γυρνούν στις δουλειές τους, όσοι έμειναν χωρίς δουλειά, ξανά βρίσκουν )σε αυτό έπαιξε ρόλο η ευελιξία στα εργασιακά της Βουλγαρίας και η μη ύπαρξη αποζημίωσης και άλλων αναχρονιστικών “αριστερών” νόμων.

Σήμερα, πήγα τη βόλτα μου, ψωνίσαμε, επιτέλους έπλυνα το αυτοκίνητό μου, και έβλεπα ανθρώπους χαμογελαστούς και ευδιάθετους… Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, και ναι, ο κόσμος ακόμα επιφυλακτικός αλλά επιστρέφει σιγά σιγά στη κανονικότητα και στις ζωές του!

Όταν στην Ελλάδα, ο κάθε “απίθανος” σκέφτεται τι άλλο παρανοϊκό και εντελώς αχρειαστο μέτρο να πάρει, όπως:

-Απαγορευση εξοδου από το σπίτι χωρις SMS,

Απαγόρευση κολυμβητών στις παραλιες, μονοδρομήσεις διαδρόμων σούπερ μάρκετ, κάποιες χώρες, σοβαρά και υπεύθυνα σχεδιάζουν την επόμενη μέρα… Απορώ ποση ηλιθιότητα υπάρχει σε αυτή τη χώρα ώστε να έχουμε τερματίσει το κοντέρ κάνοντας πράγματα εντελώς παράλογα και αχρειαστα, διαλύοντας περισσότερο την οικονομία μας…

Από ότι αποδείχτηκε, κάποιοι πρωθυπουργοί, όπως ο κ. Μπορίσοφ είχαν δίπλα τους επιστήμονες και οικονομολόγους της πιάτσας την ώρα που ο πρωθυπουργός του “εκζυπνωταιρου” λαού του κόσμου είχε επιστημοαν-ψάλτη και γραμματέα της ΚΝΕ.

Την ώρα που το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο αν διαχειριστεί το οτιδήποτε, οι δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων από ιδιώτες, κάθονται σε αποθήκες γιατί το καταπληκτικό κράτος- Πατερούλης δεν έχει δίκτυο διανομής να μοιράσει αυτά που πρέπει στα νοσοκομεία, εμείς με αργά αλλά σταθερά βήματα, επιστρέφουμε στις ζωές μας νιωθοντας πως έχουμε κυβέρνηση.

Μόνο ευχαριστώ μπορώ να πω στη Βουλγαρία και στον πρωθυπουργό μας και τη συγνώμη μου που αμφέβαλλα για τις ικανότητες του στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τι φταίει τελικά στην Ελλάδα και τα κάνουμε όλα λαθος;

Ο ΛΑΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ! Δεν είδα κανένα Βούλγαρο κλεισμένο μέσα να νομίζει πως καθήμενος στο καναπέ, σώζει τον κόσμο!

Δεν είδα κανένα Βούλγαρο να χαίρεται που δε πάει στη δουλειά του!

Δεν είδα κανένα Βούλγαρο να περιμένει επιδόματα!

Δεν είδα κανένα να μην ανυπομονεί να επιστρέψει στη δουλειά του.

Βέβαια, δεν έχω δει και κανένα Βούλγαρο, να μη σταματάει σε διάβαση, φανάρι, να προσπερνάει αυτοκίνητα σταματημένα με μηχανή ή την αστυνομία και το κράτος, να μην είναι στην υπηρεσία του πολίτη…

Όχι, δεν είναι παράδεισος η Βουλγαρία. Έχει τα προβλήματα της, αλλά εμένα, εσένα, τον οποιονδήποτε τον αφήνουν ανενόχλητο να κάνει τη δουλειά του…

Βλέπω υπαλλήλους να “παζαρευουν” το μισθό τους ανάλογα με τη προσφορά τους και τους χαίρομαι… Νιώθω περήφανος που είμαι μέρος αυτής της κοινωνίας και τυχερός που γλυτωσα από την ελληνική!

Επίλογος:

Να το ξαναπώ; Εκεί που κάποιοι είχαν σχέδιο, και οδηγούν τον λαό έξω από τη κρίση, η Ελλάδα πάει στα τυφλά, από μέρα σε μέρα, επιδιδόμενη σε διαγωνισμό αυνανισμού γιατί για κάποιο λόγο, το αριστερό, σοσιαλιστικό μυαλό των Ελλήνων επικροτεί τον παραλογισμό, φωνάζοντας:

-Ηγέτη Κυριάκο, δώσε και άλλα μέτρα!

Όχι, δε φταίνε οι πολιτικοί… Δε φταίει ο Κυριάκος που έβαλε τον Σταϊκούρα και τον Τσίοδρα (επιστημονα-ψαλτη ) μπροστά…

Εσύ Έλληνα ήθελες το παραμύθι σου και σου το σέρβιρε….

67% των Ελλήνων, είναι σιτιζομενοι με κάποιο τρόπο από το κράτος,

70% των Ελλήνων συμφωνούν με τα μέτρα!

Και αντί να τηρήσετε τα μέτρα -Δε λεω- αλλά σαν λαός να απαιτήσετε οργανωμένο σχέδιο εξόδου από όλο αυτό, απλά ζητάτε και άλλα μέτρα και επιδόματα….

Αλλά λεφτοδεντρα δεν υπάρχουν! Το χειμώνα που μας έρχεται, θα αναπολείτε το 2010-2015 ως παράδεισο…

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά σύντροφοι…

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης
Επιχειρηματικός σύμβουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.