Ατομική επιχείρηση στη Βουλγαρία Taxbg

Ατομική επιχείρηση στη Βουλγαρία

Μπορώ να ανοίξω ατομική επιχείρηση στη Βουλγαρία; Μία συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνουν πολλοί φίλοι και πελάτες μας. Η Γνώμη μας σαν οικονομικοί σύμβουλοι, είναι πως δεν είναι μία κίνηση που σας συμφέρει. Τις περισσότερες φορές μαλιστα, δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Ας δούμε τα διάφορα θέματα αναλυτικά:

  1. Με την ατομική επιχείρηση ο επαγγελματίας είναι υπευθυνος με το σύνολο της περιουσίας του σε περίπτωση οφειλής προς το κράτος ή προς τρίτους. Πιστευουμε  πως δε θα θέλατε σε περίπτωση οφειλής να δεσμευτουν και να κατασχεθούν όλοι οι προσωπικοί σας λογαριασμοί. Σωστά;
  2. Με ατομική επιχείρηση, το προσωπικό από το εταιρικό εισόδημα δε μπορεί να διαχωριστεί. Πιο αναλυτικά: Σύμφωνα με τη ΣΑΔΦ (Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης) που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας:

Το νομικό πρόσωπο (εταιρεία), φορολογείται στη χώρα που έχει τη νόμιμη έδρα της και όταν και αν αποδώσει μέρισμα (διανομή κερδών) τότε αυτό θεωρείται προσωπικό εισόδημα του μετόχου (φυσικό πρόσωπο). Αν υπάρχει διαφορά στον συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων, τότε αποδίδει τη διαφορά στη χώρα που ο μέτοχος έχει τη φορολογική του κατοικία. Π.χ. Στη Βουλγαρία το μέρισμα φορολογείται με 5% ενώ στην Ελλάδα η φορολογία μερισμάτων είναι 15%.

Συμπέρασμα:

Αν λοιπόν, κάποιος θεωρητικά είχε ατομική επιχείρηση στη Βουλγαρία τα κέρδη αυτής θα υπολογίζονταν σαν προσωπικό εισόδημα. Θα δε, έπρεπε να πληρώσει τη διαφορά ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ φόρου στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή είναι 29%!

Φυσικά, κάποιος που έχει φορολογική κατοικία σε άλλη χώρα, δε μπορεί να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης για τους λόγους που προαναφέραμε και φυσικά θα ήταν καθαρή επαγγελματική “αυτοκτονία” αφού δε θα είχε σχεδόν κανένα κέρδος σαν επιχειρηματίας.

Η καλύτερη λύση είναι η Μονοπρόσωπη ή πολυπρόσωπη ΕΠΕ (Eood ή OOD) η οποία φορολογείται με 10% επί των εταιρικών κερδών. Το μέρισμα που δεν είναι κάτι υποχρεωτικό κάθε έτος, φορολογείται με 5%. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη φορολογια μερισμάτων, μπορείτε να τις βρείτε: εδω.

Η διαδικασία ίδρυσης ΕΠΕ είναι μια ευκολη και γρήγορη διαδικασία, το κεφάλαιο που απαιτείται ξεκινά από 2 Λέβα και με την ανάλογη προετοιμασία που γίνεται από εμάς, δε χρειάζεται η παρουσία σας στη Βουλγαρία για παραπάνω από 2-3 ώρες.

Αν χρειάζεστε περισσότερες διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης

Οικονομικός -Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Taxbg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.