Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε; | Παναγιώτης Κορφοξυλιώτης - Taxbg

Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε; – Γράφει ο Παναγιώτης Κορφοξυλιώτης

Και να η ερώτηση που ακούω σαν αντίλογο εδώ και επτά χρόνια! Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε; Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Αν και όλες οι κυβερνήσεις, έχουν δώσει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση βγάζοντας τους στη σύνταξη, ας προσπαθήσω να δώσω και εγώ τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ απάντηση! Το “εμάς” θα συμπεριλάβει τον οποιοδήποτε λογικό και σκεπτόμενο πολίτη που δεν έχει υποστεί κάποια επέμβαση “αριστερής” λοβοτομής ωστε αν και ενώ βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, υπερασπίζεται τους Δημοσίους Υπαλλήλους λέγοντας:

-Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε;

Όσο και να σας φανεί περίεργο, παρόλο τον τρόπο που ξεκίνησα δε θέλω να μιλήσω με μίσος κακία και εμπάθεια αλλά με λογική και σύνεση. Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα:

Ας πούμε πως έχεις ένα γραφείο τη δεκαετία του 1970-80. Προσφορές που πρέπει να δακτυλογραφηθουν, μεταφράσεις που πρέπει να γίνουν γρήγορα στο τμήμα αλληλογραφίας εξωτερικού, υπαγορευσεις στη δακτυλογράφο, χαρτιά, καρμπόν, γραφομηχανές να βαράνε, πλησιάζοντας σε Ντεσιμπέλ ένα μικρό υφαντουργείο, και άλλα τόσα όμορφα που κάποιοι έχουν ζήσει και κάποιοι τα βλέπουν στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.

Θυμάστε τη Βουγιουκλάκη στη ταινία που έκανε τη γραμματέα και σήκωνε δύο δύο τα τηλέφωνα παίρνοντας τους δείκτες “κλεισίματος” του χρηματιστηρίου και τη ταχύτητα που δακτυλογραφούσε στη γραφομηχανή;

Ε, κάπως έτσι. Αυτές οι καταπληκτικές ικανότητες για μία γραμματέα είναι πλέον σχεδόν άχρηστες.

Και συνεχίζουμε με το παραδειγμα μας:

Ας πούμε πως έχεις ένα γραφείο στην αλλαγή της δεκαετίας! Εκεί που μπαίνουν στη ζωή μας, το ίντερνετ, τα φωτοτυπικά μηχανήματα, οι αυτόματοι μεταφραστές, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το web-banking και πολλά άλλα…

Ξαφνικά, δε χρειάζεσαι τον μπαρμπα φώτη τον κλητήρα να πηγαινοέρχεται στο ταχυδρομείο και να σαλιώνει γραμματόσημα, ούτε να πηγαίνει στη τράπεζα να δει αν “πληρώθηκε” το γραμμάτιο! Ούτε το λογιστήριο σου χρειάζεται 2 άτομα. Μπορεί να τα κάνει ένας εξωτερικός λογιστής όλα αυτά! Και από τις τέσσερις γραμματεις χρειάζεσαι πλεόν μονο μία. Την ικανότερη.

Τι θα κάνεις για να μην ακουστεί πάλι το: Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε;

 1. Θα υιοθετήσεις τη νέα τεχνολογία παράγοντας ταυτόχρονα περιττή γραφειοκρατία και διαδικασίες ωστε αυτοί οι 6 υπάλληλοι να έχουν κάτι να ασχολούνται χωρίς ουσιαστικά να παράγουν έργο, μόνο και μόνο για να μη τους πετάξεις στο δρόμο; Πληρώνοντας τους από τη τσέπη σου και αν δε φτάνουν τα κέρδη σου για τη μισθοδοσία, θα παίρνεις δάνεια;
 2. Θα τους απολύσεις;
 3. Θα πάρεις τη Σούλα να τη μετεκπαιδεύσεις να τη κάνεις Φορτηγατζή γιατί σου λείπει ένας οδηγός; Θα τη πληρώνεις κι όλας, μέχρι η Σούλα να καταφερει να πάρει το δίπλωμα 4ης κατηγορίας με δικό σου “λάδωμα” και έξοδα, ρίχνοντας τελικά το φορτηγό στη πανέμορφη παραλία του Αγ. Κωνσταντίνου στην οποία πήγε να σταματήσει να ανάψει ένα κεράκι στο γνωστό εκκλησάκι;

Αν απάντησες το 1 ή το 3, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις.

 1. Είσαι αριστερός και ηλίθιος!
 2. Είσαι άσχετος με την επιχειρηματικότητα και πιθανότατα έχεις συγγενή πρώτου βαθμού στο Δημόσιο!
 3. Είσαι δημόσιος υπάλληλος και μάλιστα κηφήνας! Γιατι αν άξιζες, δε θα διαφωνούσες με αυτό το άρθρο.

Αν και είμαι σίγουρος πως δεν είχες ούτε περίπτερο στη ζωή σου, κάνε μία χάρη στο κοινωνικό σύνολο και μην ασχοληθεις ούτε καν με το ελευθερο επάγγελμα!

Αλλά ας ασχοληθούμε με τη πραγματικότητα όμως. Είναι αλήθεια πως κάθε τεχνολογική εξέλιξη, διαχρονικά, δημιουργεί περισσότερες θέσεις από όσες καταργεί. Αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω απολύσεων και νέων προσλήψεων.

Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε;

Ναι! Και όχι γιατί είμαστε κακοί ή μισούμε κανέναν! Απλά γιατί αυτό γίνεται καθημερινά και στον ιδιωτικό υπαλληλικό τομέα αλλά στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σαν πωλητής εξαρτημάτων αλουμινίου και σιδήρου καθώς και βαρέων μηχανημάτων για κατασκευαστές. ΑΝ επέμενα με πείσμα, να κάνω αυτή τη δουλειά μετά το 2004, απλά τώρα θα με έτρωγαν τα χιλιόμετρα για να αμειβομαι πενταροδεκάρες!

Όσοι έχουμε δημιουργήσει κάτι στον ιδιωτικό τομέα, από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού φτάσαμε. Δε θα μπορούσα να φανταστώ πριν χρόνια οτι θα είμαι στη Βουλγαρία π.χ.

Δε θα μπορούσα να φανταστώ πως όταν ήρθα εδώ θα άνοιγα την Taxbg ούτε πως θα έφτανα κάποια στιγμή να γράφω κείμενα και να αναλαμβάνω το SEO ιστοσελίδων. Ακόμα δε ξέρω τι θα κάνω σε δύο χρόνια!

Αυτό λέγεται προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Διάβασα για να κάνω αυτές τις αλλαγές. Επένδυσα ώρες ατελειώτες.

Ο λόγος που ιδρύθηκε η Taxbg και η Seo Experts;

Η UBER  που λόγω ανταγωνισμού και καλύτερων τιμών μου “έκοψαν” το 70% του κύκλου εργασιών μου στην Hellas Transfers.

Θα μπορούσα να κάθομαι να φωνάζω και να κλείνω δρόμους μαζί με χιλιάδες λοβοτομημένους ταξιτζήδες, γιατί μια εταιρεία προσφέρει φτηνότερα τις υπηρεσίες μου σε εσάς, αλλά δε το έκανα… Δε το έκανα γιατί δε θα είχε καμμία λογική!

Δε θα είχε καμμία λογική όπως δεν έχει λογική και το: Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε;

Όχι! Δε τους πετάμε στο δρόμο. Έμαθες να κοπανάς σφραγίδες! Έχεις τόση σχέση με τον υπολογιστή όσο μια μαιμού με την θεωρητική φυσική! Συγνώμη αλλά δε σε χρειάζομαι άλλο. Η θέση σου (αυτή του σφραγιδοκοπανητή) κλείνει και όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, παίρνεις την αποζημίωση σου και απολύεσαι!

Έτσι απλά και όμορφα…

Γιατί:

 1. Αυτά τα χρήματα που παίρνεις, για να κανεις τη δουλειά μιας μαιμούς είναι τα τριπλάσσια από τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα!
 2. Δεν έχεις πλεόν αντικείμενο.
 3. Το δημόσιο, ΟΦΕΙΛΕΙ να διαχειρίζεται με το καλύτερο τρόπο τα χρήματα των φορολογουμένων. Το οποίο σημαίνει πως πρέπει ΠΡΩΤΟ να υιοθετεί νέες μεθόδους μείωσης της γραφειοκρατίας και μείωσης θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετουν τον πολίτη και μόνο αυτόν! Το κράτος ,δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί εσένα όπως λανθασμένα νομίζεις στην Ελλάδα!

Οπότε φίλε μου, η κατασταση πάει ως εξής:

 • Έχουμε 5 κηπουρούς.
 • Εμφανίζονται τα αυτόματα ποτιστικά και εταιρείες που τα εγκαθιστούν με ένα κόστος.
 • Εμφανίζονται εταιρείες που με 200 ευρώ το μήνα κάνουν 2 ελέγχους το μήνα για τη σωστή λειτουργία τους, και άλλη μία εταιρεία με 500 ευρώ το μήνα για το κλάδεμα των θαμνων και το ξεχορτάριασμα!
 • Οι κηπουροί απολύονται.
 • Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών ανεβαίνει.
 • Οι πρώην κηπουροί βρίσκουν εργασία σε μία από τις παραπάνω εταιρείες!

Άλλωστε δεν έχω δει κανέναν γιατρό να ανησυχεί για τη θέση του ούτε κανέναν νομικό ή προγραμματιστή… Φωνάζουν και μιλάνε οι φακελοκουβαλητές και οι σφραγιδοκοπανητές!

Γιατί πρέπει να καταλάβουμε κάτι! Οι καιροί αλλάζουν. Π.χ. οι τράπεζες, γίνονται ηλεκτρονικές για να συναγωνιστούν τις fintech τράπεζες όπως Mypos και Revolut . Αυτό σημαίνει μείωση υπόκαταστημάτων και προσωπικού, δλδ ταμίες και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα όμως σημαίνει άυξηση των θέσεων για IT προγραμματιστές, τεχνικούς δικτύων και τεχνικούς προγραμμάτων ασφαλείας.

Και επειδή δε γίνεται να πάρουμε τη Κατερίνα που έμαθε μετα από μια εβδομάδα πως να δουλεύει τον καινούριο εκτυπωτή Epson, να τη κάνουμε τεχνικό δικτύων, σαν τον φίλο μου τον Κυριάκο που αμείβεται με 8.000 μηνιαίως, η Κατερίνα πρέπει να απολυθεί. Όχι να κάθεται να βαράει μύγες γιατί είναι κρίμα να τη “πετάξουμε στο δρόμο” ή να τη βγάλουμε στη σύνταξη από τα 40 της!

Ποιος θα τη πληρώνει; Από που;

Αν θέλει η Κατερίνα, η Σούλα και ο Φώτης να ξαναβρούν δουλειά, να χρησιμοποιήσουν το διαστημα που θα κάθονται και θα εισπράττουν το επίδομα ανεργίας να μάθουν κάτι που θα τους είναι χρήσιμο τη νέα εποχή για να ξαναβρούν δουλειά!

Η σούλα σαν γραμματέας, να μάθει να προωθεί μια επιχείρηση στα social media,

H Κατερίνα να πουλάει κάτι αντί για τις “ασφάλειες” της ING στη Πειραιώς,

Και ο Φώτης να βγάλει δίπλωμα 3ης κατηγορίας!

Όπως και να έχει, δεν είναι πρόβλημα των υπολοίπων, να τους ταίζουν, μόνο και μόνο γιατί είναι Δ.Υ.

Εμένα με πλήρωνε κανείς για να κάθομαι ή με “μετεκπαίδευσε” κανεις;

Εσένα;

Τα παιδιά σου;

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης

2 Replies to “Μα στο δρόμο θα τους πετάξουμε;”

 1. Εάν δεν έγραφες το όνομά σου στα άρθρα, θα έπαιρνα όρκο πως τα έγραψε ο Θάνος Τζήμερος. (Για κοπλιμέντο στο λέω, μην το πάρεις σαν προσβολή. Εγω είμαι φανατικός του Τζήμερου). Τέτοια σύμπτωση απόψεων είναι εκπληκτική. Βασικά μπήκα για να πάρω πληροφορίες για εταιρεία στην Βουλγαρία, αλλα παρασύρθηκα με τις ιστορίες σου.

Comments are closed.