Φορολογία Επιχειρήσεων στη Βουλγαρία | Απαντήσεις Από την Taxbg

Φορολογία Επιχειρήσεων στη Βουλγαρία – Απαντήσεις Από την Taxbg

Η φορολογία επιχειρήσεων στη Βουλγαρία γίνεται με γραμμικό συντελεστή (flat tax) στα καθαρά κέρδη των νομικών προσώπων (εταιρείών). Ακολουθεί η φορολογία του μερίσματος (διανομή κερδών) η οποία όμως δεν είναι υποχρεωτική κάθε έτος.

Η φορολογία επιχειρήσεων στη Βουλγαρία είναι 10% επί των καθαρών κερδών του νομικού προσώπου. Ένα νομικό πρόσωπο (Εταιρεία) μπορεί να μην υποχρεωθεί “ποτέ” σε διανομή καρδών (μέρισμα) αρκεί να διαθέτει τα φορολογημένα χρήματα (καθαρά κέρδη) σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ακολουθεί παράδειγμα:

Έστω πως μία εταιρεία έχει κέρδη 100.000 ευρώ. Θα πληρώσει σύμφωνα με το νόμο για τη φορολογία επιχειρήσεων στη Βουλγαρία 100.000 χ 10% = 10.000 Ευρώ.

Έτσι έχουμε 90.000 ευρώ καθαρά και φορολογημένα κέρδη.

Αν θέλει να διανείμει τα φορολογημένα πλέον κέρδη στον ή στους μετόχους της εταιρείας θα πρέπει να πληρώσει στο κράτος βάση του νόμου για τη φορολογία επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ακόμα 5%. Δηλαδή:

90.000 χ 5% = 4.500 ευρώ.

Όπως αναφέραμε όμως προηγουμένως, η διανομή κερδών δεν είναι υποχρεωτική και ο διαχειριστής της εταιρείας μπορεί να κάνει αναλήψεις μετρητών, είτε με την εταιρική του κάρτα είτε από τη τράπεζα που έχει τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό του. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατα τη κρίση του διαχειριστή.

Φυσικά κάποια στιγμή, το νομικό πρόσωπο (εταιρεία) θα ελεχθεί από τις φορολογικές αρχές και αν δε μπορέσει να παρουσιάσει αυτά τα χρήματα, που σύμφωνα με το παραδειγμά μας είναι 90.000 ευρώ τότε ο-οι μέτοχος-οι θα πρέπει αναγκαστικά να πληρώσουν το φόρο διανομής κερδών (μερισμάτων) που είναι 5%.

Πότε γίνεται αυτό;

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για το πότε μια επιχείρηση μπορεί να ελεγθεί για τα ταμειακά της διαθέσιμα σε σχέση με τα αποφορολογημένα κέρδη, η εμπειρία μας μας δείχνει πως συνήθως, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τους ελέγχους όταν φτάσουν στα 100.000 χιλιάδες ευρώ κέρδη χωρίς αυτό να είναι κάτι σίγουρο. Συνήθως υπάρχει μια ανοχή τα πρώτα χρόνια λειτουργίας εφόσον η εταιρεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς το κράτος και προς τρίτους.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι πως θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά φόρου στην Ελλάδα για διανομή κερδών (μερισμάτων) που αυτή τη στιγμή είναι 15%.

Δηλαδη:

Σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα μας, αν χρειαστεί να φορολογήσουμε το μέρισμα μας στη Βουλγαρία 90.000 χ 5% = 4.500 ευρώ, θα πρέπει να δηλώσουμε αυτά τα κέρδη και στις Ελληνικές αρχές, και να πληρώσουμε τη διαφορά φόρου που αυτή τη στιγμή είναι 15%. Επομένως -5% που πληρώσαμε στη Βουλγαρία, θα πρέπει να πληρώσουμε επιπλέον 10% δλδ 9.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Κάποιοι κρύβουν το μέρισμα τους και αυτό θα σας συμβουλέυαμε να ΜΗ το κάνετε ποτέ. Η αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων, θα σας εκπλήξει δυσάρεστα. Μπορείτε όμως πολύ ευκολα και νόμιμα, να αλλάξετε τη φορολογική σας κατοικία.

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης

Οικονομικός Σύμβουλος

5 Replies to “Φορολογία Επιχειρήσεων στη Βουλγαρία”

  1. καλησπερα εδιαφερομαι για eshop με εδρα την βουλγαρια

  2. καλησπερα εδιαφερομαι για eshop

Comments are closed.